Gør det selv

Mos

Modsat mange andre haveejere er vi med japanske haver ikke opsat på at fjerne alt hvad der hedder mos i haven. På sten og nobedan (gangsti) er det et plus med mos. Mos trives på fugtige og nordvendte arealer så der vil det komme ganske naturligt, man kan fremmeskynde mos ved at smøre kærnemælk og drysse små stumper mos på de ønskede flader. Mos fremmer det naturlige præg på stenene.

Vinterdække.
Under et af vore sammentræf i niwanord blev der rejst nogle tanker om vinterdækning. Vi kender vel alle til brugen af fyr og grangrene som beskyttelse af sarte vækster, men findes der andre alternativer ?
Tilfældigvis var jeg her i sommer på jagt efter en "gammeldags" kartoffelsæk. I et af de store indkøbscentres plantemarkeder fandt jeg en kraftig jutesæk hvorpå det fremgik at den var beregnet til beskyttelse af sarte planter. Produktet findes også som afmålte stykker, så det kan være en god ide at sætte nogle stokke i jorden, som man kan fastgøre sækken til , inden frosten bider sig fast. Man beskytter jo også planterne mod udtørring. 

Sode-gaki

Mit ærmehegn af Jan Baatz

Man tager 2 bambusstænger en ø 5-8 og en ø 7-10 i 2m længde. Tag den ø 7-10 og mål 45 cm ind, sæt et mærke der skal det første knæ være, så måler man 15cm der skal det næste knæ være, så saver man nogle små kiler ud der hvor knæene skal være, så bores et 50-60mm hul i toppen af den ø7-10 bambusstang, hvor den ø 5-8 skal gå igennem. Der på skal man finde ud af hvilken afstand man vil have til den første af de 3 tværgående stokke , som bestemmer hvor stort espalieet skal være,så bores der huller med et kop bor som passet til de tværgående stokke, de to nederste stokke flækkes i den ene side så der er plads til de lodrette stokke.Til det nederste af hegnet kan man efter behag bruge bambus eller pil. Når hegnet samles bores der hø6 huller på tværs  af de borede huller til e øg blomsterpind. Med hensyn til espalie må prøve sig lidt frem.